Azië Ervaringen Filipijnen

Naar de gevangenis in Puerto Princesa

Puerto Princesa is een plek op het eiland Palawan in de Filipijnen. Vanuit hier beginnen velen hun tocht richting El Nido en Corón. Logisch, want dat zijn prachtige bestemmingen. Toch is het zeker de moeite om een dagje in Puerto Princesa te verblijven wanneer je er toch bent...

Puerto Princesa is een plek op het eiland Palawan in de Filipijnen. Vanuit hier beginnen velen hun tocht richting El Nido en Corón. Logisch, want dat zijn prachtige bestemmingen. Toch is het zeker de moeite om een dagje in Puerto Princesa te verblijven wanneer je er toch bent…

Heel veel langer is dan ook weer niet nodig want de hoofdstad van het eiland heeft niet heel veel te bieden. Toch heb ik er één wel heel bijzondere ervaring. Het bezoeken van de Iwahig gevangenis. Een gevangenis zonder muren. Althans, het grootste gedeelte. Je kunt de gevangenis gaan bekijken waarbij je wordt rondgeleid door de gevangenen zelf. Een heel bijzondere, vreemde ervaring.

Verschillende rangen, verschillende vrijheden

Er zijn verschillende rangen in de gevangenis. Degenen met de minste vrijheden mogen niet alleen op het erf rondlopen en verblijven dus wel ‘binnen de muren’. Anderen, die zich gedragen, krijgen steeds meer vrijheden. Hun vrouw en kinderen wonen soms zelfs op het erf. Ze willen een beter leven en absoluut niet meer terug naar Manila (daar waar de meesten zijn opgepakt).

De gevangenis lijkt gewoon op een rustig dorp waar iedereen zijn eigen ding doet. Gevangen lopen niet weg omdat ze weten dat ze niet ver zullen komen. Bovendien komt er dan weer een aantal jaar bij hun celstraf of moeten ze soms terug naar Manila, iets wat ze absoluut niet willen.

De gevangen zijn gek op koken, dansen en zingen. Je zult je dus absoluut niet vervelen. Daarnaast zijn ze altijd in voor een potje pingpong of willen ze gewoon gezellig wat kletsen. De een praat wat makkelijker over zijn verleden dan de ander. Sta daar dus ook open voor en ben niet té nieuwsgierig.

Niet met lege handen

Ben je van plan om langs te gaan, kom dan niet met lege handen aan en koop vooraf wat lekkers of wat functioneels om daar te delen tijdens een praatje. Hier zijn ze erg blij mee want ze hebben zelf vaak geen geld voor dit soort dingen. Tip: sigaretten doen het ook altijd goed 😉

Het is inmiddels wat meer toeristisch geworden in de gevangenis maar het is absoluut nog steeds de moeite. Ga vroeg in de morgen, dan ben je vaak alleen en is de ervaring des te meer bijzonder.

0 reacties op “Naar de gevangenis in Puerto Princesa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: